Dubbel consult inplannen bij huisarts

Bij de huisarts langsgaan voor een consult kan op verschillende manieren. Op doordeweekse dagen is er bijvoorbeeld een open spreekuur waar je zo bij de praktijk naar binnen kunt lopen om de huisarts te spreken.

Hier maak je gebruik van wanneer je al een goed idee hebt waar je last van hebt. Bijvoorbeeld als je maar niet van je verkoudheid af kunt komen of graag wat medicijnen wilt hebben om zo snel mogelijk van griep te genezen.

Indien je wat meer tijd nodig hebt om jezelf te laten onderzoeken, dan kan je het beste een afspraak maken buiten het spreekuur om. Het is ook mogelijk om een dubbel consult in te plannen bij de huisarts.

Wat is een dubbel consult?

Tijdens een open spreekuur moet de huisarts zoveel mogelijk mensen in een korte tijd helpen. Hierdoor heef hij of zij slechts enkele minuten per patiënt beschikbaar. In veel gevallen is dit meer dan genoeg om de persoon kort te onderzoeken en een behandeling voor te schrijven.

Als je een normaal consult inplant bij de huisartsenpost dan krijg je wat langer de tijd. Gemiddeld kan je dan zo’n 10 minuten met de huisarts doorbrengen. Dit is een lange tijd waarin veel besproken kan worden. Soms is dit echter nog niet voldoende en dan zal men besluiten om twee consulten achter elkaar in te plannen. Je hebt dan dus 2x 10 minuten (in totaal 20 minuten) tot je beschikking.

Laat de assistent de beoordeling maken

De beoordeling of je een dubbel consult moet inplannen kan je het beste door de assistent van de huisarts laten maken. Wel kan je in het telefoongesprek om de afspraak te maken, aangeven dat je graag wat meer tijd wilt hebben om je probleem te bespreken. Je kunt echter niet direct een dubbel consult eisen.

Respecteer dat de huisarts zeer druk is en ook andere mensen moet behandelen. Indien de assistent bij het aanhoren van je problemen besluit dat je inderdaad meer dan 10 minuten nodig hebt, dan zal de man of vrouw voor jou het dubbele consult met de huisarts inplannen.