Welke behandelingen zijn er voor artrose?  

Mensen die last hebben van artrose zullen het liefst een behandeling willen hebben voor deze aandoening. Er is geen op dit moment nog geen genezing mogelijk voor artrose, maar de symptomen kunnen worden verlicht met een aantal verschillende behandelingen.  

Diverse behandelingen 

Deze omvatten niet-medicamenteuze behandelingen zoals fysiotherapie en gewichtsverlies, medicijnen zoals pijnstillers, en chirurgie. Fysiotherapeuten en andere therapeuten zoals inspanningsfysiologen, ergotherapeuten en psychologen kunnen worden ingezet om je te helpen met de bestrijding van de symtpomen Ze kunnen onder meer laten zien wat voor lichaamsbeweging je moet doen en waar je op moet letten bij het bewegen, meer hierover op pijn artrose – Vrij van Pijn. 

Pijnstillers en chirurgie 

Terwijl paracetamol kan worden genomen voor artrose, worden niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen NSAID’s als het beste beschouwd. Deze zogeheten NSAID’s hebben minder bijwerkingen dan andere soorten pijnstillers. Er zijn andere geneesmiddelen beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een crème om het gewricht mee in te smeren zoals capsaïcine. Ook antidepressiva en sterkere pijnstillers kunnen genomen worden. Bespreek je pijnbestrijding en mogelijke bijwerkingen altijd met je arts.  

Pijnstillers 

Het kan heel nuttig zijn om te leren hoe je over pijn kunt denken. Soms is het namelijk niet nodig om gelijk pijnstillers te gebruiken. Als je een operatie voor artrose nodig hebt zal je arts je doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Er zijn verschillende soorten operaties voor artrose. Je kunt een operatie ondergaan om je hele gewricht te vervangen, dit is de operatie die het meeste zal worden uitgevoerd. Wees je er wel van bewust dat ze chirurgie echt alleen als laatste redmiddel ingezet zal worden.